Wat voor nieuws komt er uit het koffertje?

U bent hier

De geruchten houden journalisten al dagenlang bezig. Het ene na het andere nieuwtje met goed nieuws lekt uit, maar of dit klopt horen we pas vandaag op Prinsjesdag 2015. Vanmiddag loopt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de Tweede Kamer binnen met het koffertje voor de ‘Derde dinsdag in september’ waarin de Miljoenennota en Rijksbegroting ligt. En dit keer is dat een ander koffertje dan dat we vorig jaar zagen.

Dijsselbloem wandelt naar binnen met het allereerste originele koffertje waarin minister Lieftinck van Financiën in 1946 de allereerste Rijksbegroting van na de Tweede Wereldoorlog presenteerde. ‘Het werd het symbool van verstandig begroten, maar ook van vernieuwde voorspoed’ schrijft Dijsselbloem in zijn voorwoord van de Miljoenennota die RTL Nieuws al heeft ingezien.

Daarom vindt hij het een ‘passend eerbetoon’ om het originele koffertje te gebruiken, wat erop duidt dat de uitgelekte nieuwtjes met goed nieuws kunnen kloppen. Zoals het erop lijkt worden de financiële lasten van veel burgers verlicht en bezuinigen is vanaf komend jaar niet of nauwelijks meer aan de orde, maar we moeten naar het schijnt wel nuchter blijven.
Minister Lieftinck nam het gebruik van het koffertje over uit Engeland, waar die traditie al langer bestond. Hij startte dus een Nederlandse traditie die in 1957 dreigde te vergaan.

Toenmalig minister Hofstra van Financiën nam toen de Rijksbegroting gewoon in zijn aktetas mee naar het Binnenhof. Een groep studenten bood de minister echter demonstratief een nieuw koffertje aan. Waar dat koffertje is gebleven weet niemand. Maar minister Hofstra gebruikte het jaar daarop toch weer het echte koffertje om er de Rijksbegroting in aan te bieden.
Het huidige koffertje, dat vorig jaar dus werd gebruikt, is sinds 1964 in gebruik. Het is een geschenk van de Staatsdrukkerij en gemaakt van geitenperkament. Van binnen is het bekleed met blauwe zijde. Niet de hele Rijksbegroting past in het koffertje. Een deel van de stukken krijgt de voorzitter van de Tweede Kamer later uitgereikt.

Standaardformulering
Sinds 1953 is er een standaardformulering voor het aanbieden het koffertje met de Miljoenennota en Rijksbegroting. De voorzitter van de Tweede Kamer geeft het woord aan de minister van Financiën en deze zegt dan aan het einde van zijn aanbiedingsspeech: ‘Meneer/mevrouw de voorzitter! Ik heb de eer, daartoe gemachtigd door de Koning, u de ontwerpbegroting voor het jaar … te mogen aanbieden.’

 

Reacties

Wim van Es (niet gecontroleerd)
19-10-2015

Beste Jan Ibelings,

Ik zag op internet jouw cartoon van Jeroen Dijsselbloem en het koffertje van de Derde Dinsdag van 15 september 2015. Graag zou ik die cartoon voor de collectie van het Belasting & Douane Museum willen aankopen.
In welke vorm ben jij bereid deze cartoon af te staan (origineel of print?) en wat zijn de daaraan verbonden kosten?
Misschien heb je in het verleden nog meer fiscale spotprenten gemaakt? Dan zou ik daar graag over geïnformeerd worden.

Met vriendelijke groet,

Wim van Es,
conservator Belasting & Douane Museum
Parklaan 14-16, Rotterdam